Sommaren 2019

 

UTSTÄLLNING

Ida Rödén 13/7 – 1/9

"En avvisad upptäcktsresandes iakttagelser: Kultsjön, Norra Kvarken och Fårö"
I utställningen får du följa en resa jäms med den bortglömde vetenskapsmannen Jonas Falck, en naturentusiast verksam i slutet av 1700-talet. 

 

Under sex år har konstnären Ida Rödén framkallat hans iakttagelser i Västerbotten och på Fårö. Tack vare stipendievistelser vid Ricklundgården och Bergmangårdarna på Fårö har hon i detalj fått se och uppleva den natur- och djurrikedom som Jonas Falck nedtecknade för tvåhundrafemtio år sedan (om än i fantasin). Nu har Ida Rödén och Jonas Falck hittat till Norra Kvarken där nya upptäckter väntar.
Det var ett påstått meteoritnedslag som förde Jonas Falck till Kultsjön i Västerbotten. Han påstod att djurlivet påverkats och teckningar och keramiska skelettfragment visar lokal fauna i varierad grad av mutation. Fårödokumenten visar sedan högst fantasifulla teckningar av vattenvarelser samt en serie egendomliga keramiska fossiler. Norra Kvarkens mysterier är ännu delvis dolda, men då svampar efterlämnat skelettfragment, är det tydligt att något finns att upptäcka.

Den djupt missförstådde vetenskapsmannen Jonas Falck var född i Stigsjö, Västernorrland, samma hemregion som konstnären Ida Rödén
.
Ida Rödén (f. 1981 i Härnösand) har sedan 2008 en magister i konstvetenskap vid Stockholms Universitet. Hon tog sin kandidatexamen i fri konst vid konsthögskolan i Umeå 2009. Därefter flyttade hon till San Francisco och tog 2011 en magisterexamen vid California College of Fine Arts. Hon har ställt ut nationellt och internationellt, exempelvis i Stockholm, Härnösand, Sundsvall, Umeå, Örebro, Köpenhamn, Berlin, New York, Seattle, Chicago, Los Angeles, Berkeley, San Francisco och Sao Paolo. Som konstnär arbetar hon med installationer vilka inkluderar teckning, måleri, text och skulptur. Berättelsen är viktig. Fiktionen blir ett sätt att färdas i ett landskap där företeelser inte kan formuleras, där det mesta är otillgängligt. Ensamheten som en källa till kreativitet och även förlust är centralt.
Ida Rödén bor och arbetar i Stockholm. 


 
 

 

 

 

UTSTÄLLNINGAR

ANDERS WIDOFF 16/6-22/7

EVA MARKLUND 28/7-26/8

KRISTER HÄGGLUND 1/9-30/9