Program 2017

Utställningar

Sommaren 2017 visas  två utsällningar

1 juli - 6 augusti, Karin Granqvist, måleri

Karin Granqvist, född 1965 i Sollefteå, utbildad vid Konsthögskolan i Umeå 1987-92, bosatt i Stockholm. Ledamot av Konstakademin 2004.

Karin Granqvist målar nonfigurativt, det är i alla fall vad man tror. Men det är lätt att läsa in saker i Granqvist bilder, att få dem att föreställa. Men det är också mycket svårt, utan att hamna utanför ramen. I någon sorts ordningens och igenkännandets nit tycks vi vilja beskriva det vi ser med sådant vi sett förut.. Det är också lätt att tala om musik när man står inför Granqvist måleri. 
Måste vi hitta igenkännligheter, måste vi beskriva i ord, måste vi hitta andra bilder för att beskriva bilder. Just här har vi chansen att utmana oss, att helt enkelt se!

Karin Granqvist målar aldrig över eller ändrar. Själva målandet verkar ske som på en lindansarlina. På frågan när hon vet om en målning är färdig svarar hon – när målningen tystnat.

 

12 augusti - 10 september, Inga Lovén, måleri

Inga Lovén, född i Stockholm 1926 och avled i december 2016.
Utbildad vid Otto Skölds målarskola och Kungliga Konsthögskolan 1949-1954. 

Under en lång sejour, med början 1956, emigrerade Inga Lovén till Amerika och drev en uppmärksammad avantgardebiograf i Boston. Efter återkomst till Sverige återupptog Inga Lovén ett informellt måleri som hon sedan mitten av 1970-talet presenterat i några få offentliga utställningar.

För Inga Lovén verkar motivet vara en förevändning för att måla. Hennes måleri är subtilt och grundläggande på samma gång, hennes målningar både hemlighetsfulla och självklara.

Inga Lovéns uppdrag verkar ha varit själva seendet, utforskandet av det som tillfälligtvis är hennes motiv, men det är med precision hon undersöker det. - "Motivet måste titta tillbaka", säger hon.

Inga Lovén har publicerat flera artiklar om hennes stora intresse litteratur och film, och bl.a översatt den amerikanska poeten Charles Olson. 

"Det som gör att man inte kan värja sig mot dessa målningar, oavsett vad de utger sig för att beskriva, är färgen, en färg som markerar att här är det jag som bestämmer. Inbilla er inte att ni varit här förut. Det är en omöjlighet" ur förordet av Olle Granat i katalogen Inga Lovén från utställningen på Konstakademin 2016.

Aktiviteter

1 juli kl.12.00 – 15.00             Vernissage: Karin Granqvist, måleri.

1 juli kl. 14.00                         Konstsamtal med Karin Granqvist och Sara Meidell, kulturredaktör.

1 juli kl. 15.30 -16.30             Konstföreställning med Duo Systrami

1 juli kl. 19.00                         Vernissagefest i sjöboden vid konsthallen.

23 juli kl 13.00 -13.30             Konstnären Mats Caldeborg visar utställningen med
                                                 Karin Granqvists måleri

                                                Efter visningen bjuder konsthallen på kaffet!


12 augusti kl. 12.00 – 15.00
  Vernissage: Inga Lovén, måleri. Fritt inträde.. Tillgång till fika och snacks finns under vernissagen. 

 

12 augusti kl. 14                    Konstsamtal  Fritt inträde.

 

12 augusti kl. 15.30 – 16.30   Konstföreställning med Jonas Knutsson och Thomas Tidholm "Orsa By Night". Förbokas genom mail till katrin@caldeborg.com. Kostnad 290 kr. Dryck och tilltugg och prat efter föreställningen.

 

12 augusti kl. 19.00                Vernissagefest i sjöboden vid konsthallen.  Poesi och öppen scen.  Nyrökt  sik och vegetariskt alternativ  till  självkostnadspris 90 kr. Ta med egen dryck. Vernissagefest förbokas genom mail till katrin@caldeborg.com liksom om du önskar tältplats eller annan övernattning.

 

15 augusti kl. 19.00 - 22.00              Filmkväll: "När molnen skingras - en dokumentär om Ulla Billquist". Filmregissören Lasse Zackrisson gästar Konsthall Norra Kvarken för att visa och introducera sin film om 40-talets stora sångstjärna Ulla Billquist. Efter filmvisning följer efterprat med dryck och tilltugg. Pris; 190 kr. Plats förbokas genom mail till katrin@caldeborg.com